Szukaj:

Fasolowe tatarczuki

F


2 puszki konserwowej fasoli
ok. 1 1/2 szklanki tartej bułki
2 jajka
2 średnie cebułe
2 ząbki czosnku
kminek
suszone zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Fasolę dokładnie odsączyć i przepuścić przez maszynkę lub zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając tyle tartej bułki, aby powstała elastyczna, dająca się formować masa. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Mokrymi rękami formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]