Szukaj:

Cepeliny z serem

C


Przygotować cepeliny według przepisu wyżej.
Nadzienie:
40 dag białego sera
1 jajko
1 łyżeczka masła lub margaryny
sól
łyżka posiekanej mięty lub estragonu
Ser przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Wbić jajko, dodać utarte na śmietanę masło, posiekaną miętę, dobrze wymieszać i posolić do smaku. Nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczać, nakładać łyżką porcje nadzienia. Formować cepeliny o wrzecionowatym kształcie. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 12 minut.
CEPELINY Z JABŁKIEM
Przygotować cepeliny według przepisu wyżej.
Nadzienie:
3 duże jabłka
cukier, szczypta cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, posypać cukrem i doprawić cynamonem, jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie - dodać trochę tartej bułki, Nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczać, nakładać łyżką porcje nadzie-nia. Formować cepeliny o wrzecionowatym kształcie. Wrzucać na wrzącą, lekko osolo-ną wodę i gotować 12 minut. Te cepeliny Powinny być mniejsze i mieć kształt kulek. Podaje się je ze śmietaną.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]