Szukaj:

Filety książęce

F


75 dag filetów z łososia lub z innych ryb morskich
1 szklanka piwa 8 łyżek mąki
2 łyżki ołiwy lub dobrego oleju sok z1/2 cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól, pieprz
cukier
suszony rozmaryn lub zioła
prowansalskie tłuszcz do smażenia
Filety podzielić na niewielkie porcje, natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Mąkę przesiać do miski, dodać piwo i ubić na jednolitą masę, następnie dodać oliwę, szczyptę soli i szczyptę cukru i zmiksować lub wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Porcje ryby smarować z obu stron musztardą, maczać w cieście piwnym i smażyć na złoty kolor z obu stron, najlepiej w głębokim tłuszczu. Następnie włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]