Szukaj:

Indyk po staropolsku

I


1 kg mięsa z piersi indyka
6 winnych jabłek (najlepiej antonówki)
1 szklanka rosołu z kostki o smaku
warzywnym lub ziołowym sok z 1 cytryny sól, majeranek margaryna, oliwa albo olej
Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i majerankiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor tak, aby całe mięso było przyrumienione. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, oprószyć majerankiem i dodać do mięsa, a następnie wszystko zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami z wody. Jeśli mamy mało czasu to, aby przyspieszyć duszenie, możemy mięso przed gotowaniem pokroić w kostkę (jak na gulasz).




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]