Szukaj:

Elegancki budyń makaronowy po grodzieńsku

E


50 dag makaronu (świderki, muszełki,
kolanka, wstążki) 1 szklanka waniliowego serka
homogenizowanego 1/2 szklanki gęstej śmietany starta skórka i sok z 1 cytryny 1/2 szklanki rodzynek 1 kieliszek rumu lub wódki albo kilka
kropli zapachu arakowego lub rumowego 5 dag masła, 6 jajek sól
Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i zalać alkoholem albo wodą z dodatkiem aromatu, gdy napęcznieją- odcedzić i drobno posiekać. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z łyżką masła. Pozostałe masło utrzeć z serkiem, sokiem i skórką z cytryny, śmietaną, żółtkami oraz rodzynkami. Wymieszać dobrze z makaronem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą makaronową. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć masę makaronową i przykryć folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia z wodą (powinna sięgać do połowy formy) i piec około godziny.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]