Szukaj:

Faworki kurzawki

F


1 spory kurczak sok z cytryny
2 główki czosnku
1 czubata łyżka miodu duża szczypta imbiru 1/2 szkłanki sosu sojowego lub wody
z dodatkiem 1-2 łyżek przyprawy do zup w płynie
1/2 szkłanki czerwonego wytrawnego wina mąka pszenna tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)
Dzień wcześniej kurczaka należy umyć i osuszyć, podzielić na niewielkie kawałki i usunąć kości, natrzeć sokiem z cytryny. Przygotować zalewę: czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, zmiksować albo dokładnie wymieszać z miodem, imbirem, sosem sojowym i winem. Mięso wymieszać z zalewą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Kawałki mięsa obtaczać w przesianej mące. Smażyć w głębokim tłuszczu w wysokiej temperaturze. Ważne jest, aby olej był bardzo gorący, w przeciwnym razie mięso może zbytnio nasiąknąć tłuszczem i nie będzie chrupkie.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]