Szukaj:

Indyk po kasztelańsku

I


1 niewielki indyk 1/2 szklanki wódki 1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła lub margaryny sól, pieprz sok z cytryny
Dzień wcześniej indyka umyć, dokładnie osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z alkoholem i cukrem, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnego dnia indyka położyć w brytfannie, polać marynatą. Mocno schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi otworami i dokładnie posypać tuszkę indyka. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, wstawić indyka i piec 20 minut. Następnie przykryć szczelnie płatem folii aluminiowej, zmniejszyć temperaturę do 200 °C i piec do miękkości (2-3 godziny, w zależności od wielkości indyka). Zdjąć folię i posmarować indyka wytworzonym płynem. Podnieść temperaturę do 220°C i piec do chwili, gdy skórka stanie się rumiana i krucha. Jeśli mięso zbyt wysycha - polewać wodą i sosem z pieczenia.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]