Szukaj:

Tłusta kapusta z niespodzianką

T


1 średnia, niezbyt zwięzła główka włoskiej
kapusty 20 dag ryżu (2 torebki) 1-2 cebule
3 łyżki masła lub margaryny 2-3 dag suszonych grzybów 1 jajko
1/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżka przesianej mąki pszennej sól, pieprz, cukier grzybowa kostka rosołowa ewentualnie jasne piwo
Grzyby dzień wcześniej zalać przegotowaną wodą (lub jasnym piwem), następnie ugotować i drobno posiekać (wywar zachować). Ryż ugotować prawie do miękkości w rosole z kostki, dobrze osaczyć. Cebule drobno posiekać i udusić na maśle. wymieszać z grzybami i ryżem, dodać rozmącone jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie - dodać tartą bułkę. Kapustę oczyścić, przekroić na 4 części, ugotować na parze (najlepiej) lub włożyć na kilka minut do

osolonego i ocukrzonego wrzątku - kapusta powinna zmięknąć, ale się nie rozgotować. Ostrożnie wyjąć i odcisnąć. Pomiędzy liście kapusty delikatnie wkładać farsz, układać dość ściśle w rondelku i zalać smakiem z kapusty i grzybów, ewentualnie rosołem z kostki - kapusta powinna być ledwie przykryta. Przykryć rondelek i dusić w piekarniku albo na niewielkim ogniu (najlepiej na palnik założyć ochronną płytkę). Gdy kapusta zmięknie, śmietanę wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić sosem spod kapusty lub grzybowym rosołem z kostki - zalać i dusić jeszcze przez chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Podawać z ziemniakami.





Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]