Szukaj:

Do zupy - kluski pieczone

D


1 1/2 szklanki m±ki
2 jajka
2 łyżeczki oliwy lub dobrego oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie
słodkiego!) sól
M±kę i proszek przesiać ze szczypt± soli. Jajka ubić na jednolit± masę z oliw±, poł±czyć z m±k± i dobrze wymieszać lub zmiksować. Przygotowane ciasto rozwałkować do¶ć grubo (na około 1 cm) pokroić na pasy, a następnie na podłużne kluseczki lub łazanki. Gotowe kluski ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piec około 15 minut, kilka razy potrz±saj±c blaszk±, aby kluseczki nie przykleiły się do blachy. Ostudzone kluski można przechowywać kilka dni w dużym słoiku typu twist.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]