Szukaj:

Tomaszki mazowieckie

T


1 kg ziemniaków 3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki margaryny lub masła
garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
pietruszki, szczypiorek, rozmaryn,
estragon) 15 dag startego żółtego sera (mogą być
okrawki różnych serów, dostępne na
wagę w wielu sklepach) sól, mielona ostra papryka lub pieprz cayenne tłuszcz do nasmarowania blachy
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odparować i jeszcze gorące przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Wymieszać od razu z tłuszczem, dwoma jajkami, posiekaną zieleniną i szczyptą soli. Zagnieść elastyczne ciasto i rozwałkować na grubość około 2 cm. Pozostałe jajko lekko ubić widelcem. Szklanką wykrawać z ciasta krążki, smarować je rozmąconym jajkiem i posypywać żółtym serem i mieloną papryką. Ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C), upiec na złoty kolor.

1 kg ziemniaków
4 jajka
10 dag startego żółtego sera (mogą być
okrawki różnych serów dostępne na
wagę w wielu sklepach) garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, oregano, tymianek,
majeranek, szczypiorek) 3 łyżki tartej bułki tłuszcz do smażenia sól lub sól czosnkowa pieprz lub mielona papryka





Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]