Szukaj:

Opolski śmietnik jarzynowy

O


1 porcja mrożonej mieszanki warzywnej
(40-50 dag) 40 dag porów (tylko jasne części) 80 dag ziemniaków 25 dag parówek lub serdelków 3/4 szklanki śmietany
2 kostki rosołowe (warzywne, grzybowe, drobiowe) łub 2 łyżeczki przyprawy warzywnej typu vegeta
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek)
sól, pieprz
Mieszankę warzywną, nie rozmrażając, zalać 6 szklankami wrzącej wody z dodatkiem pokruszonej kostki rosołowej lub przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Pory oczyścić i drobno pokroić, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki, wrzucić do zupy i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zieleninę, dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić. Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]