Szukaj:

Olsztyńska karmuszka

O


/ puszka białej fasoli konserwowej
50 dag mięsa indyczego lub wieprzowiny
bez kości (pokrojonego w kostkę) 20 dag białej kapusty 5 dag selera korzeniowego 1 średnia pietruszka (10 dag)
1 kg ziemniaków
2-3 marchewki (20 dag)
2 spore cebule (20 dag)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany 3 łyżki margaryny łub masła 3 łyżki mąki 2 listki laurowe
sól, pieprz lub mielona ostra papryka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
Seler, marchewki i cebule oczyścić i pokroić w niewielką kostkę, kapustę drobno poszatkować. Mięso obtoczyć w przesianej mące (1-2 łyżki) i obrumienić na tłuszczu w głębokim rondelku. Dodać rozdrobnione warzywa i zeszklić na małym ogniu, stale mieszając. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać listek laurowy i dolać 2 szklanki wrzącej wody, przykryć rondel i gotować na niewielkim ogniu do chwili, gdy mięso zmięknie. Dodać fasolę wraz z zalewą, zagotować. Śmietanę ubić z łyżką przesianej mąki oraz koncentratem pomidorowym, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje. Obficie posypać posiekaną zieleniną. Ziemniaki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, wymieszać z karmuszką.
Wersja dla wegetarian
Wegetarianie mogą wykorzystać kostkę sojową, uprzednio ugotowaną w esencjo-nalnym grzybowym rosole z kostki, a następnie dobrze odciśniętą.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]