Szukaj:

Niedzielny klops węgorzewski

N


74-80 dag mielonego mięsa mieszanego 2 jajka
gar¶ć startego sera (różne gatunki) gar¶ć posiekanej natki pietruszki
1 opakowanie (30 dag) mrożonego ciasta francuskiego
2 główki zwykłej zielonej sałaty m±ka pszenna
mleko masło sól, pieprz
Sałatę podzielić na listki, umyć i osuszyć. Mięso wymieszać z jajkami, startym serem, posiekan± zielenin±, sol± i pieprzem, wyrobić na jednolit± masę. Uformować co¶ w rodzaju bochenka chleba i oprószyć m±k±. Następnie zwilżonymi rękami rozci±gn±ć mięsn± masę na grubo¶ć palca. Na wierzchu rozłożyć li¶cie sałaty tak, aby przykrywały mięsn± masę. Następnie, pomagaj±c sobie tępym nożem, ostrożnie zwin±ć mięso w rulon i owin±ć dokładnie płatem folii aluminiowej -jak cukierek. Aby rolada się nie rozsypała, można j± dla bezpieczeństwa zwi±zać wyparzon± bawełnian± nitk±. Gotować około 30 minut na parze lub w podłużnym garnku do pieczenia ryb,
w osolonej wodzie. Następnie ods±czyć, zdj±ć nitkę i rozwin±ć folię. Rozmrożone ciasto rozwałkować na cienki placek i owin±ć nim klops, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować mlekiem, ewentualnie można posypać ziarnem sezamowym lub czarnuszk±. Włożyć do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 30 minut. Następnie wyj±ć i odstawić na 10 minut. Podawać na gor±co. Przed samym podaniem pokroić na porcje. Do masy mięsnej można także dodać uduszone na tłuszczu pieczarki lub cebulkę.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]