Szukaj:

Oszczędny mulat

O


3 czubate szklanki m±ki pszennej 1 torebka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
4 czubate łyżki margaryny
1 szkłanka mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
mielony cynamon
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczypt± soli. Kawę rozpu¶cić w ciepłym mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, następnie, stale ucieraj±c, dodawać kawę z mlekiem i wreszcie, po łyżce dosypywać m±kę z dodatkami. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tart± bułk± foremki i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika (180°C). Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko). Do ciasta można dodać też dowolne bakalie - najlepsze s± grubo posiekane orzechy.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]