Szukaj:

Jabłka panierowane po suwalsku

J


5 dużych jabłek (antonówki
albo renety) 1-2 łyżki miodu
3-4 orzechy (włoskie łub arachidowe) 1 łyżka przesianej mąki pszennej
1 jajko tarta bułka
2 łyżki masła łub margaryny
Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić w poprzek na plasterki o grubości około 2 cm. Łyżeczką usunąć gniazda nasienne tak, aby jabłka miały kształt obwarzanka. Panierować w mące, następnie w rozbitym jajku i tartej bułce. Orzechy posiekać i wymieszać z miodem. Połowę plasterków jabłka ułożyć na natłuszczonej blaszce i posmarować masą miodową, przykryć pozostałymi jabłkami. Posypać wiórkami zimnego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 10-15 minut-jabłka powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpaść.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]