Szukaj:

Oszczędny klops żoliborski

O


1 niewielki ugotowany kurczak z rosołu
1 cebula i 1-2 marchewki z rosołu
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka przyprawy typu
vegeta 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru 1 łyżka oleju
1 łyżka masła lub margaryny starta gałka muszkatołowa garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia, koperek) sól, pieprz
Z kurczaka zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Mięso przepuścić przez maszynkę z marchewką i cebulą, wymieszać z czosnkiem, żółtkami, tartą bułką i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą mięsną. Uformować wałek i zawinąć w płat natłuszczonej folii aluminiowej. Do brytfanny wlać pół szklanki wody, ułożyć zawinięty w folię klops i wstawić na 45 minut do nagrzanego piekarnika (180-200°C). Po upieczeniu odstawić zawinięty klops na 10 minut i rozwinąć dopiero po upływie tego czasu. Pokroić na grube plastry. Podawać najlepiej z dodatkiem ziemniaków puree. Można także podawać klops na zimno, z pieczywem, podobnie jak pasztet.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]