Szukaj:

Fasolanka warszawianka

F


50 dag mrożonej fasolki szparagowej
lub 75 dag świeżej 25 dag parówek lub serdelków
albo kiełbasy serdelowej 1/2 czerstwej bagietki 4 jajka
4 łyżki mleka lub śmietanki garść startego sera żółtego (najlepiej
parmezanu lub oscypka) garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek, świeży majeranek
lub oregano) 2-3 łyżki margaryny sól, pieprz, cukier tłuszcz i tarta bułka do formy
Fasolkę oczyścić i ugotować w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, dobrze od-cedzić. Parówki obrać z osłonek i włożyć
na 10 minut do wrzącej wody, odcedzić i pokroić w plasterki. Bagietkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni w łyżce tłuszczu lub wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika. Fasolkę wymieszać z grzankami i parówkami, wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Jajka ubić ze śmietanką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać fasolkę. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką i wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do chwili, gdy jajka się zetną. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z czosnkowymi grzankami (kromki wrocławskiej bułki posmarować masłem lub margaryną wymieszaną z posiekanym czosnkiem i wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika).




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]