Szukaj:

Fasola po żmudzku

F


25 dag parówek lub kiełbasy 15 dag suszonych śliwek 1 puszka konserwowej białej
fasoli garść posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz
Suszone śliwki zalać niewielką ilością przegotowanej zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Parówki obrać z osłonek i zalać wrzątkiem i zagotować. Ostudzić i pokroić w plasterki lub kostkę. Fasolę odsączyć z zalewy. Parówki i fasolę dodać do przecieru śliwkowego, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zagotować na małym ogniu, stale mieszając. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Podawać ze
świeżymi chrupiącymi bułeczkami (mogą być grahamki) lub z ciemnym litewskim chlebem.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]