Szukaj:

Oszczędny piernik kielecki

O


2 szklanki m±ki
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
4 jajka
4 szklanki marchewki startej na tarce
z małymi otworami 1 porcja proszku do pieczenia
(na 50 dag m±ki) 1 porcja cukru waniliowego 1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goĽdzików
(zamiast goĽdzików i cynamonu możemy
wykorzystać gotow± mieszankę, przypraw
do piernika) 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
arachidowych gar¶ć rodzynek sól tłuszcz i tarta bułka do formy
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, rodzynki dokładnie umyć. M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia i sod±, szczypt± soli i przyprawami. Cukier ubić z olejem, a następnie, nadal ubijaj±c, wbijać po jednym jajku i po łyżce dosypywać m±kę z dodatkami, a następnie cukier, marchewkę i orzechy oraz rodzynki. Foremkę natłu¶cić i wysypać tart± bułk±, wlać ciasto i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika (180°C). Gotowy piernik można polać czekoladow± lub cytrynow± polew±.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]