Szukaj:

Fasolka "pani rejentowej"

F


75 dag fasolki szparagowej
4-6 jajek
1 szklanka śmietany
20 dag wędliny (szynka, parówki, sucha
kiełbasa) warzywna przyprawa typu vegeta
lub 1-2 kostki rosołowe garść posiekanej natki pietruszki garść startego sera (wiórki rozmaitych
serów dostępne na wagę w wielu
sklepach, parmezan, oscypek) sól, pieprz, cukier tłuszcz i tarta bułka do formy
Fasolkę oczyścić i ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy, dokładnie odsączyć. Wędlinę pokroić w kostkę (parówki wcześniej obrać z osłonek). Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką. Fasolę wymieszać z wędliną i posiekaną zieleniną, przełożyć do formy. Jajka ubić ze śmietaną i tartym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na fasolkę i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C). Zapiekać do chwili, gdy jajka się zetną i na powierzchni zapiekanki powstanie chrupiąca złocista skórka.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]