Szukaj:

¶ledziowe bliny

S


30-40 dag kaszy gryczanej
30 dag wymoczonych filetów ¶ledziowych
1/2 szklanki jasnego piwa
1/2 szklanki m±ki łyżeczka cukru
3 łyżki startego żółtego sera
2 jajka
gar¶ć posiekanego szczypiorku
Kaszę ugotować na sypko, ostudzić. Zmielić w maszynce razem z oczyszczonymi ¶ledziami (je¶li ¶ledzie s± bardzo słone, wody nie należy solić), dodać żółtka, piwo, ser i m±kę. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę, dodać do masy ¶le-dziowo-gryczanej. Na niewielkiej patelni rozpu¶cić masło, smażyć na złoty kolor
możliwie cienkie, małe bliny. Podawać posypane tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]