Szukaj:

Odjazdowe drożdżówki

O


Ciasto:
50 dag mąki pszennej 3 dag drożdży
3 łyżki oliwy Nadzienie:
2 łyżki margaryny
2 łyżki orzeszków ziemnych
4 cebule
40 dag mielonego mięsa indyczego
nieduży strąk zielonej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
garść posiekanej zieleniny
sok z cytryny
cukier, sól
mielona ostra papryka lub pieprz cayenne
mielone ziele angielskie
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą cukru, szczyptą cukru, rozdrobnionymi drożdżami, szklanką ciepłej wody i oliwą. Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z pod-rośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformować 16 kulek, ułożyć na natłuszczonej blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i razem z papryką zeszklić na tłuszczu. Orzeszki posiekać, i razem z papryką i cebulą wymieszać z mielonym mięsem. Dodać koncentrat oraz posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Kuleczki ciasta rozwałkować na plastry o średnicy 10 cm, rozłożyć nadzienie i uformować bułeczki w rodzaju jagodzianek. Posmarować ubitym żółtkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na ok. 30 minut.
Wersja z mięsem
Bułeczki można nadziewać także mielonym mięsem (albo rybą) przygotowanym jak na zwykłe kotlety.
Wersja dla wegetarian
Zamiast mięsa można wykorzystać też proteinę sojową, uprzednio zalaną wrzącym rosołem z kostki i po napęcznieniu dobrze odciśniętą, soczewicę lub fasolę.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]