Szukaj:

Fasolka po poselsku

F


40-50 dag mrożonej zielonej fasolki
szparagowej 15 dag wędliny lub mięsa z pieczonego
drobiu 1 spora cebula 5 jajek
1 szklanka kwaśnej śmietany 1-2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, estragon, tymianek) 1 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 kostki rosołowe lub 2 łyżeczki
warzywnej przyprawy typu vegeta tłuszcz do nasmarowania formy
Fasolkę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokruszonych kostek rosołowych, dokładnie odcedzić. Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Do natłuszczonej formy do zapiekania wyłożyć połowę fasolki, na niej rozłożyć wędlinę z dodatkami, posypać posiekaną zieleniną i przykryć pozostałą fasolką. Jajka ubić ze śmietaną i koncentratem, doprawić do smaku solą i pieprzem lub przyprawą warzywną. Zalać fasolkę i wstawić do nagrzanego (180-200°C). Zapiekać do chwili, gdy jajka się zetną. Podawać z pieczywem.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]