Szukaj:

Klopsiki "pani moniki"

K


30 dag kaszy manny
25 dag porów (białe części)
3 łyżki masła
3 jajka
1-2 ząbki czosnku
5 dag tartej bułki
majeranek
sól, cukier
1 kostka rosołowa (najlepiej o smaku curry
lub grzybowym) pomidorowy sos ze słoika
Pory dobrze oczyścić i drobno pokroić, zeszklić bez rumienienia na tłuszczu, dodać 1 1/2 szklanki esencjonalnego rosołu
z kostki, zagotować i wlać kaszę mannę, uprzednio wymieszaną z połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu (można skorzystać z ochronnej płytki), aż kasza się rozgotuje na jednolitą masę. Ostudzić. Zmielić w maszynce lub zmiksować, dodać jajka, tartą bułkę i doprawić do smaku. Natłuszczonymi rękami formować owalne małe klopsiki, obrumienić na tłuszczu, zalać sosem pomidorowym i jeszcze chwilę dusić, stale mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Podawać z ziemniakami z wody.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]