Szukaj:

Elegancki śmietnik rembertowski

E


1 kg cukinii, kabaczka łub patisona (najlepiej wybierać jarzynki młode, n ieprzerośn ięte)
25 dag wędliny 4 cebule
2 łyżki oliwy lub oleju
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 łyżka przesianej mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 żółtko
duża garść startego sera żółtego (mogą
być wiórki rozmaitych serów dostępne
na wagę w wielu sklepach) warzywna przyprawa typu vegeta sól, pieprz garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka
pietruszki, szczypiorek) l ząbek czosnku ewentualnie mielona gałka muszkatołowa
Cukinie obrać, jeśli trzeba, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wędliny pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać cukinie i parówki, dusić na małym ogniu 5 minut, Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku, Przełożyć jarzynki i wymieszać z posiekaną zieleniną oraz szczyptą przyprawy warzyw-J. Przygotować beszamel: margarynę roz-
puścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i szybko zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne mleko i zagotować. Dodać połowę sera i żółtko, delikatnie połączyć, uważając, aby żółtko się nie ścięło. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą gałki muszkatołowej. Zapiekankę polać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) na 20 -30 minut. Na powierzchni zapiekanki powinna powstać apetyczna rumiana "skórka". Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem.




Komentarze(0)

[Dodaj komentarz]